Veritabanı Programcılığı Dalı

Veri Tabanı Programcılığı Dalı

Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan ‘’dosya-işlem sistemine’’ alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlarımızdaki kişi rehberi günlük hayatımızda çok basit bir şekilde kullandığımız veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veri tabanı kullanımına örnektir. Veri tabanları sayesinde bilgilere ulaşır ve onları düzenleyebiliriz.

Veri Tabanı Programcısı

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi,  yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapabilen ve yedek alabilen nitelikli kişidir.

Görevleri :

İş organizasyonu yapmak,

Analiz yapmak,

İhtiyaçları değerlendirmek,

Algoritma yapmak,

Veri tabanına ait tabloları tasarlamak,

Veri tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak,

Veri tabanına ait arayüz ortamını geliştirmek,

Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek,

Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları:

Günümüzde veri tabanı sistemleri bankacılıktan otomotiv sanayisine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sistemlerinden hava taşımacılığına, çok geniş alanlarda kullanılan bilgisayar sistemlerinin alt yapısını oluşturmaktadır. Veri tabanı fiziksel olarak bilgileri tutarken mantıksal bir sisteme de sahiptir. Veri tabanı sistemlerinin kurulumu,  tasarımı, sorgulaması, güvenliği ve denetiminin karmaşık bir hal alması veri tabanı yöneticiliği kavramının oluşmasına neden olmuştur

Veri Tabanı uzmanı,  büro ortamında çalışır ve genellikle programlama ve görsel unsurlarla   uğraşır.  Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir